Het rijden van een elektrische auto wordt steeds meer gestimuleerd door de overheid. Dit heeft gevolgen voor de verkopen van benzine of diesel auto’s.

 In 2019 was een elektrische auto het meest verkochte model. De Tesla Model 3 was in september 2019 de bestverkochte auto. In totaal verkochten zij 13.587 Tesla’s. Het succes van de elektrische auto in Nederland is het gevolg van de lage bijtelling. De bijtelling van elektrische auto’s is vele malen lager dan de bijtelling van reguliere auto’s. Voor de elektrische auto’s onder 50.000 euro geldt een bijtelling van 4%. Voor andere auto’s geldt een bijtelling van 22%. Bij een Tesla Model 3 van 48.000 euro bedraagt de bijtelling 83 euro, terwijl de bezitter van een gewone auto van dezelfde prijs een bijtelling van 455 euro per maand dient te betalen. In 2020 zal de bijtelling op elektrische auto’s stijgen naar 8%.

Het kabinet is voornemens om de verkoop van de ouderwetse auto in 2030 geheel te verbieden. Alle auto’s moeten uitstootvrij zijn. Geleidelijk komen meer goedkope elektrische auto’s op de markt. Volkswagen brengt in 2020 bijvoorbeeld een nieuwe elektrische versie van de Up op de markt, die rond de 23.500 euro zal kosten. Wanneer autorijders in 2030 een nieuwe auto willen aanschaffen zijn zij verplicht een elektrische auto te kopen.

Ook parkeergarages en terreinen moeten mee in deze nieuwe ontwikkeling. Dit betekent een drastische verandering. U kan bijvoorbeeld denken aan de indeling van de parkeergarage, hoeveelheid laadpalen de parkeergarage kan faciliteren en hoeveel plaatsen er gereserveerd moeten blijven voor gewone auto’s.

Allround Parking Services kan voor u nagaan hoeveel laadpalen u kan plaatsen en of dit gevolgen heeft voor de indeling van de parkeerfaciliteit.

Allround Parking Services voorziet u van het pragmatisch en helder advies rondom de nieuwe wet- en regelgeving. Spreek uw interesse uit of neem hier contact op voor een inventarisatie gesprek.